Teljes körű nőgyógyászati endoszkópia

A műtét lényege, hogy egy vékony csövön keresztül kamerát vezetünk be a méhbe, ill. a hasüregbe, így a méh, ill. a hasüreg belseje közvetlenül áttekinthetővé, vizsgálhatóvá válik.  Ezek a módszerek nemcsak a diagnózis felállítására, hanem különböző műtétek elvégzésére is alkalmasak. 

Fajtái  és  Javallatai

1) Méhtükrözés (hiszteroszkópia), azaz a méhüreg áttekintése javasolt:

  • Meddőségi kivizsgálás kapcsán                   
  • Panaszok esetén (pl. rendetlen vérzés, ultrahangon látott méhüregi elváltozás, stb.)
  • Méhen belüli műtétek (polip, miómagöb vagy spirál eltávolítása, összenövések oldása, stb.) elvégzése céljából

2) Hastükrözés (laparoszkópia), azaz a hasüregi szervek áttekintése javasolt:

  • Meddőségi kivizsgálás kapcsán
  • Panaszok esetén (pl. idült kismedencei fájdalom ismeretlen okból, ultrahangon látott hasüregi elváltozás, stb.)
  • Műtétek elvégzésére a belső nemi szerveken (petevezető megnyitása, eltávolítása, szövetekből mintavétel, petefészek-ciszta eltávolítása, összenövések oldása, méhen kívüli terhesség eltávolítása, policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén a petefészkek bemetszése, stb)

A hasmetszéssel járó műtétekkel szemben a laparoszkópia legnagyobb előnye, hogy a behatolási kapu kicsiny (a köldökben ejtünk egy kb. fél cm-es metszést), a kórházi tartózkodás rövid (a műtét másnapján a beteg hazabocsátható), a gyógyulás és a munkaképesség teljes helyreállása pedig csak néhány nap. 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Szülészeti-nőgyógyászati Osztályának fő műtétes profilja az endoszkópia. Mind laparoszkópiát, mind hiszteroszkópiát nemcsak budapesti, hanem országos viszonylatban is kiemelkedő számban és minőségben végzünk. Ami ennél fontosabb mutató: laparoszkópiáink 95%-a operatív, azaz a talált elváltozást (méhen kívüli terhesség, petefészek-ciszta, stb.) laparoszkóppal az esetek 95%-ában meg is tudjuk oldani. 1998 óta osztályunk keretei között működik a “Kelet-budapesti Nőgyógyászati Endoszkópos Központ”, aminek munkáját számos szakmai fórum is elismeri.