Terhesgondozás, alternatív szülés

Terhesgondozás

A terhesgondozás a magánrendelőben történik, általában havonta egyszeri találkozással. Magában foglalja a terhesség alatti kötelező illetve ajánlott szűrővizsgálatokat, a magzat fejlődésének ellenőrzését, a felmerülő problémák megbeszélését, a szülésre-együttszülésre való felkészítést.

Alternatív  szülés

Az elmúlt években folyamatosan alakult ki az a társadalmi és szakmai igény, ami elvárja, hogy egy szülés az otthon melegét árasztó körülmények között, a férj, esetleg más családtagok jelenlétében, a felesleges vizsgálatok elkerülésével, minden szempontból a szülőnő és magzata szempontjait és igényeit figyelembe véve történhessen, ugyanakkor az intézeti háttér jelentette biztonság megtartásával.  A szakmai biztonságot az azonnali műtéti beavatkozás, a modern szülészeti fájdalomcsillapítás és anesztézia elérhetősége, az azonnali véradás lehetősége jelenti.

Az otthonos szülés körülményeinek, valamint a kórházi háttér nyújtotta szakmai biztonságnak az egyidejű elérésére egy lehetőség kínálkozik: kórházi feltételek között megteremteni a családbarát, otthonos, meleg hangulatú szülés körülményeit. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Szülészeti-nőgyógyászati Osztályának nemrégiben átadott szülőszobája ilyen létesítmény, ami az otthon melegét varázsolja az intézet falai közé. Négy darab szeparált szülőszoba áll a vajúdó és családja rendelkezésre, a falakat pasztellszínű tapéta borítja, a berendezésük barátságos, otthonos, a szülőágyak mellett kényelmes franciaágy, szülőszék, bordásfal, kapaszkodókötél jelenti a függőleges, ill. ülő helyzetben történő ún. alternatív szülési lehetőségeket.  A vajúdás kényelmetlenségeit relaxáló hatású kényelmes fürdőkád csökkenti.  A szülőszobák mindegyike légkondicionált, TV, rádió, magnó is rendelkezésre áll.

A szülőszobákhoz modern újszülött-ellátó részleg, és – ha császármetszésre van szükség ­- minden szakmai igényt kielégítő légkondicionált műtő csatlakozik. A szülés alatt lehet folyadékot fogyasztani, sétálni, fürdeni, a kádban vajúdni, stb.  Szülés után az újszülött az édesanyjával és családjával maradhat, már a szülőszobán lehet szoptatni. Ezt követően kényelmes baba-mama szobák állnak a kismamák és újszülöttjük rendelkezésére. Az osztályon 24 órás ún. rooming-in szisztéma működik, így az újszülöttek kiságyban akár folyamatosan is az édesanyjuk mellett maradhatnak. Az ún. alapítványi szobák külön térítés ellenében vehetők igénybe, ezek egy- ill. kétágyasak, így lehetőség van arra is, hogy az édesapák is itt aludjanak, együtt a családjukkal.  Az új, kulcsra zárható gyermekágyas szobákban külön WC és fürdőszoba, otthonos berendezés, hűtőszekrény, TV szolgálja a család kényelmét.

Természetesen a modern berendezésnél is fontosabbnak tartjuk a szülőnőkkel és hozzátartozóikkal való emberi bánásmódot, valamint a modern, családcentrikus és baba-barát szülészeti elvek és gyakorlat biztosítását.